Jiu-Jitsu

Jiu-Jitsu is een Japanse zelfverdedings-kunst en betekent grof vertaald: ‘zachte kunst’.  Beoefenaars worden ‘Jiu-jitsuka’s’ genoemd.

Ontstaan

Jiu-Jitsu is oorspronkelijk ontwikkeld door Samoerai als ongewapende kunst om zichzelf ongewapend te kunnen verdedigen tegen verschillende soorten aanvallen.
Door de eeuwen heen is deze kunst steeds meer uitgebreid en gemoderniseerd. Daardoor is deze zelfverdedings-kunst in de huidige tijd nog steeds zeer effectief.
Ook het hedendaagse Judo stamt af van het Jiu-Jitsu. Respect en etiquette zijn ook een belangrijk onderdeel van het Japans Jiu-Jitsu.

Jiu-Jitsu
Het ‘zachte’ aan deze kunst moet je niet al te letterlijk opvatten. Het gebruik maken van de kracht van je tegenstander is een belangrijk deel van het Jiu-Jitsu. Waar mogelijk stuur je de kracht in je eigen voordeel om een techniek te kunnen maken (actie/reactie). In sommige situaties vereist het juist om een snelle directe techniek te maken, zodoende de aanvaller te snel af te zijn. Dit is afhankelijk van de situatie.

Sport
Ju-Jitsu is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat die vaak ook kortweg Ju-Jitsu genoemd wordt, dat het fighting system , duo system en random attacks kent. Ook worden er wedstrijden gehouden in diversen kata-vormen om de hoge bekwaamheid in de techniek te laten zien.

Technieken
Binnen het Jiu-Jitsu kennen we diversen soorten techniek groepen zoals:
– Valbreken
– Stoot, slag en trap technieken
– Weren / Blokkeren
– Klemtechnieken / houdgrepen / opbreng grepen
– Worpen
– Verwurgingen
– Verdediging tegen 1 of meerdere (Gewapende) aanvallers
– etc.

Jiu-Jitsu les bij de Wa-kwai
Een les start met een korte groet-ceremonie. Een moment van rust en respect na elkaar. Hierna starten we met een warming-up om de spieren warm te maken. Hierbij houden we ook rekening met de lesstof van die betreffende dag. Vaak besteden we tijdens de warming-up veel aandacht aan het valbreken. Dit is iets wat noodzakelijk is, om samen op een veilige manier de vervolgtechnieken te kunnen oefenen. Vervolgens behandelen we per les een of meerdere thema’s met daarin de verschillende technieken, welke steeds herhaald worden om zo meer automatisme te krijgen. De les eindigt wederom met een korte groet-ceremonie.

Nieuwsgierig?! Kom langs op de dojo voor een proefles, en ervaar of deze sport bij je past. Let op! Jiu-jitsu is vanaf 12 jaar.

Wij hebben verschillende sporten binnen onze club, het is mogelijk om ook bij een andere sport(en) een proefles te nemen.