Jiu-Jitsu

Jiu Jitsu is ook een Japanse vechtkunst en betekent ‘zachte kunst’.

Het woord Jitsu (kunst) is het beste samen te vatten in het begrip dat een bepaalde perfectie wordt bereikt door grondige studie en oefening.

Het woord ‘zacht’ (jiu) moeten we niet al te letterlijk opvatten.
Het geeft aan dat we de kracht van de tegenstander, bij de toepassing van Jiu Jitsu niet met puur eigen lichaamskracht trachten te weerstaan.
Dus geen lichaamskracht stellen tegenover lichaamskracht, waardoor de lichamelijke zwakkere het altijd zal verliezen.

“Jiu” betekent zacht in die zin, dat de fysiek sterkere tegenstander wordt overwonnen door meegeven.
Door eigen lichaamskracht te voegen bij de kracht van de tegenstander en wel zodanig dat wij in staat zijn om die krachten te controleren en te leiden in een richting, met als einddoel het uitschakelen van de kracht van de tegenstander. Overwinnen door meegeven.

Maar ook door het inzetten van eigen lichaamskracht gericht op zwakke punten van het lichaam van de tegenstander.
En verder, de tegenstander in een positie brengen dat hij niet kan beschikken over de volledige kracht van zijn lichaam.

Al deze mogelijkheden tezamen leren toepassen en tot een hoge mate van perfectie leren beheersen, is het doel van het beoefenen van Jiu Jitsu.
Het vraagt een intensieve training om dat doel te bereiken, maar biedt dan ook een zelfverdedigingmethode,
die ons in staat stelt om in de praktijk, ook gewapende tegenstanders uit te schakelen.

Een methode, eeuwen geleden door de drang naar lijfsbehoud beoefend door de Samoerai, sindsdien steeds meer uitgebreid en geperfectioneerd. Nog steeds, ook in deze eeuw, onmisbaar.

Nieuwsgierig?! Kom langs op de dojo voor een proefles, en ervaar of deze sport bij je past. Let op! Jiu-jitsu is vanaf 12 jaar.

Wij hebben verschillende sporten binnen onze club, het is mogelijk om ook bij een andere sport(en) een proefles te nemen.