Pencak Silat

Pencak Silat (je spreekt het uit als ‘Pentjak Sielat’) is een oude Indonesische vechtkunst die reeds in de 17e eeuw ontwikkeld is. In Indonesië zijn er per streek verschillende stijlen ontstaan die de bewegingen van lokale dieren overnemen in de bewegingen en technieken. De stijlnamen, die later pas zijn ontstaan, stammen af van de dorpsnamen waar ze opgegroeid zijn. De Pencak Silat in Indonesië is sterk verbonden met het spirituele, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling samengaan. Pencak Silat kan ook gezien worden als een levenswijze of een dans.


Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde van iedere andere vorm van zelfverdediging. Zij begonnen namelijk de bewegingen van dieren te imiteren. Deze technieken werden steeds verder aangepast en geperfectioneerd. Waar de meesten het in ieder geval wel over eens zijn is dat het pencak silat zijn oorsprong heeft in West-Sumatra bij de Minangkabau. De oudste bekende stijlen, zoals Silek Tuo, Silek Pauh, Silek Kumango, Silek Seteralak en Silek Lintau, zijn alle afkomstig uit deze streek en worden nog steeds onderwezen.

De woorden ‘pencak’ (ook mentjak, mentjah, pentjah of pentja genoemd) en ‘silat’ werden in Nederlands-Indië vaak afzonderlijk gebruikt. De Indische kranten beschrijven het mentjak als een Maleidsche schermkunst wat er op wijst dat de oorsprong van, in ieder geval, het woord in de richting van Sumatra gezocht moet worden. Voor de twintigste eeuw werd er vaak, in ieder geval in de Indische kranten, over Poekoelan gesproken, het Bataviase woord voor vechtkunst. Zo sprak men onder meer over Poekoelan Padang en Poekoelan Kembang. Silat zou mogelijk het eigenlijke gevecht zijn en pentjak uitgevoerd kunnen worden als dans.

In de twintigste eeuw was het pencak silat erg populair onder Indo-Europese jongeren aan de zelfkant van de Europese samenleving in Nederlands-Indië, om eind twintigste eeuw weer aan populariteit te verliezen. In 1930 wordt er gesproken over de opkomst van, mogelijk, de eerste vrouwelijke mentjak-stijl, het Pentjah Istri uit West-Java. 

De kracht van de Pencak Silat komt tot uiting wanneer het overgaat in harde, snelle bewegingen. Zoals snelle stoten en trappen. Pencak Silat bestaat dan ook uit twee delen. Pencak staat voor: beweging met gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die sierlijk is. Silat staat voor: bliksemsnelle beweging, gebaseerd op hardheid met als doel verdediging, neutralisering en tegenaanval. Een goed geoefend Pencak Silat beoefenaar zal in het echt nooit aanvallen, maar wacht met veel geduld en beheersing de aanval af om pas daarna zijn technieken te gebruiken in het gevecht. Sommige manieren van Pencak Silat beoefenen, houden tevens in dat deelname aan sparringen en wedstrijden in de praktijk onmogelijk is, omdat de gebruikte technieken verboden zijn doordat zij een vernietigende uitwerking hebben op de tegenstander.

Nieuwsgierig?! Kom langs op de dojo voor een proefles, en ervaar of deze sport bij je past. Let op! Pencak Silat is vanaf 12 jaar.

Wij hebben verschillende sporten binnen onze club, het is mogelijk om ook bij een andere sport(en) een proefles te nemen.